De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek

Editie 18: Laura Johannes

Laura Johannes (1981) is theatermaakster, kleinkunstenares en zingt en speelt accordeon bij de theatrale muziekgroep Fauvist. Sinds jaar en dag gast in diverse cafés en op festivals, en sinds ze bij het impresariaat ‘Puuree’ zitten ook in de grotere theaters van het land.

Als kind wilde Laura Johannes al graag drummer worden. Probleem was alleen dat ze met haar ouders in een appartement in het centrum van Amsterdam woonden. Daar was niet genoeg ruimte om een drumstel neer te zetten. Om het toch mogelijk te maken wilden ze in de kelderbox wel ruimte maken voor een drumstel. Daar is het eigenlijk nooit van gekomen, want dat vond ze dan toch wel weer griezelig als kind. De hele lust om te drummen was meteen weg. Uiteindelijk kiest ze ervoor accordeon te gaan spelen en dat is ze ook blijven doen, ook in Fauvist.

Beetje maf
Haar favoriete artiesten hebben allemaal gemeen dat ze iets imperfects over zich hebben, een kleine kwinkslag of zoals men het zegt: iets eigens. Ook volgde ze het programma Singer/Songwriter van Nederland. Laura Johannes was groot liefhebber van het programma, met name vanwege het feit dat de deelnemers hun eigen materiaal schrijven. ‘Mensen die hun eigen materiaal maken, kunnen mij veel meer raken.’ Over de uitslag: ‘Mijn favorieten waren Nielson en Mevrouw Tamara. De winnaar Douwe Bob, is alles wat je verwacht van een singer/songwriter. Sentimenteel, rustiek. Maar in mijn ogen is het ook belangrijk dat het een beetje een maf mens is. Anders dan bijvoorbeeld een popband is het voor mij belang dat het een beetje een apart iemand is, iemand met iets eigens. Bij een popband gaat het meer om de sexy uitstraling gaat. Neem nou mevrouw Tamara, dat is gewoon een maf wijf en ze maakt hartstikke mooie, ontroerende liedjes. Dat trekt mij ontzettend aan.’ Om die reden is ze ook fan van artiesten als Jeroen Kant, Lucky Fonz III en Roosbeef.

Optredens
Ze herkent zich ook in de strubbelingen bij het schrijven en verfijnen van liedjes. ‘Het schrijven kan echt lastig zijn, terwijl het optreden echt gewoon vooral heel leuk is.’ Hoewel dat nu met de optredens in de grotere theaters en voor groter publiek net iets anders ligt. ‘Ik heb natuurlijk met verschillende toneelstukken door het land getourd, maar dat is toch heel anders. Zo’n toneelstuk is geregisseerd, speel je met medespelers en het is het verhaal van iemand anders. Maar met Fauvist speel je je eigen nummers, vertel je je eigen verhaal. De vierde wand ontbreekt, je staat toch poedelnaakt te wezen, figuurlijk dan. Tegenwoordig zijn dat trouwens niet alleen nummers van mij, maar andere bandleden schrijven ook materiaal dat we voor Fauvist gebruiken.’

Nog geen plaatmateriaal
Hoewel het gezelschap al jaren oud is, en er in het verleden enkele losse opnames zijn gemaakt, is het van echt plaatmateriaal nooit gekomen. Daar komt nu wel verandering in, aldus Laura Johannes. ‘Het plan is om in mei 2013 een promo-cd klaar te hebben met enkele nummers. Daar komen natuurlijk een aantal van de nieuwere nummers op, maar ik denk dat we er ook één of twee nummers van het oudere repertoire erop zetten.’