De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 80: Danalyze

Danalyze is de artiestennaam van zangeres en gitariste Daniëlle Cornelissen (Bussum, 1977). In 2003 begint ze met optredens als singer/songwriter, waarbij het Amsterdam Singersongwriter Guild een belangrijke springplank vormt. In de muziek van Danalyze speelt spiritualiteit een belangrijke rol. Daniëlle is sinds dit jaar ook betrokken bij de organisatie van het Cliviafestival in de VU Hortus, waar ze zorgt voor een gevarieerde en aansprekende muzikale programmering. Daarnaast is ze werkzaam als fotografe en geeft ze adviezen op het gebied van alternatieve geneeswijzen.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Naast haar optredens met eigen werk als Danalyze, treedt ze ook regelmatig op met andere artiesten. De ene keer gebeurt dit spontaan, maar ze is ook een periode vaste harmoniezanger geweest bij (onder andere) de Amsterdamse band The Mad Teaparty. Bij die band zingt ze ook mee op het album English Breakfast, dat verschijnt in 2014. Haar eerste bandje vormt ze echter nog in Bussum. Met de band The Suncows, waar Daniëlle hofleverancier van nummers is, doet ze mee aan de bandcompetitie Noord-Hollands Glorie, en met de opvolger Jasses doet ze mee aan de Grote Prijs van Nederland.

Van jamsessies bij OpSessie tot de fotografie
De muzikale wandel start ze al op jonge leeftijd. Zowel haar moeder als vader spelen piano. Als kind zwiert en zwaait ze door de huiskamer op de klanken van moeders klassieke spel, en op iets latere leeftijd zingt ze tweede stem als haar vader nummers uit het poprepertoire speelt. Uiteindelijk duurt het nog tot haar 15e vooraleer ze de gitaar oppakt en ook even lessen volgt. Uiteindelijk kiest Daniëlle ervoor om vooral autodidactisch te werken, dus meer op gevoel en gehoor te oefenen. In haar tienerjaren komt ze ook als vrijwilliger bij het toenmalige Bussumse jongerencentrum OpSessie (aan de Brediusweg) terecht. Samen met een vriend coördineert ze de jamsessie van het centrum. Daarnaast is de vaste fotografe van het jongerencentrum, in die hoedanigheid legt ze vele concerten vast. Later besluit Daniëlle daar haar vak van te maken, ze volgt een opleiding aan de Fotovakschool. Ze heeft vooral werk als popfotograaf en verzorgt vele bandportretten. In haar autonome werk legt ze veelal bijzondere details en heeft ze oog voor bijzondere stadsgezichten. Haar werk is diverse malen geëxposeerd geweest.

Vanaf 2003 solo
In 2003 besluit Daniëlle Cornelissen, dan woonachtig in Amsterdam, als singersongwriter op te gaan treden. Als Danalyze treedt ze op talloze podia en festivals op. Een auto-ongeluk in 2006 en de daarbij opgelopen whiplash gooit echter roet in het eten. Het werk als fotograaf komt – tot voor kort – stil te liggen, maar de muziek pakt ze, ondanks haar fysieke gesteldheid al snel weer op. Ook heeft ze snel weer betaalde optredens. Desondanks werkt het nog altijd frustrerend dat ze nog altijd beperkt wordt in haar gitaarspel, zeker in combinatie met zang. Dat neemt niet weg dat haar ervaring als podiumartiest navenant toeneemt, en heeft ze gemiddeld zo’n zes optredens per maand. Recent ook nog op het THISSfest, De Karavaan en het Magneet Festival. Tijdens haar reizen brengt ze haar set tot over de landsgrenzen, onder andere in het door haar geliefde Griekenland. In 2010 verschijnt haar EP Debút op cd en op iTunes. De opnames voor de cd vinden plaats in Brussel, een hectische en leerzame tijd.

De EP ‘Début’ (2010)
De muziek op de EP van Danalyze betreft solo-opnames, iets dat in het geval van Danalyze niet direct voor de hand liggend is. Al bij het ontstaan van haar muziek hoort Danalyze de strijkers, koren en andere instrumenten er als vanzelf bij. Het omzetten naar concrete arrangementen is daarom nu vooral de prioriteit, en de opnames van al die verschillende instrumenten is ook nog aardige kluif. Mede daardoor is het album nog niet verschenen. Ondertussen speelt Danalyze live niet alleen solo, maar speelt ook samen met violistes als Anne Bakker en Moniek de Leeuw, contrabassist Jaap Cohen en diverse andere muzikanten.

Meer over het tourschema van Danalyze is te vinden op haar Reverbnation of op haar Facebook. De muziek van de EP ‘Début’ is nog altijd te bestellen via iTunes en Bandcamp.

Foto door Hana Houdkova.