De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 25: Cyrelle Failé

Cyrelle Failé is actrice, theatermaakster en trompettiste. Op de trompet speelt ze onder andere bij de Soulrebels Bigband en Sorrindo. Daarnaast gebruikt ze het instrument in haar werk als theatermaakster, zo speelt het een rol in de nieuwe voorstelling ‘Waar blijft het protest?’, waar ze samen met gitariste Rian Evers (Nederlandse) protestliederen ten gehore brengt. Aan de hand van door haar meegebrachte muziek (een mix van jazz en folk) ontdekken we in deze editie de muzikale herinneringen, muziektheater en muziek van Cyrelle Failé.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

De voorstelling ‘Waar blijft het protest?’

In 2012 is Cyrelle Failé bezig met een muziekproject rondom protestliederen. Voor een festival dat het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) organiseert (Griekenland in de uitverkoop!) rondom het begin van het nieuwe (culturele) jaar 2013 gaat ze bij Utrechters te rade wat voor hen een reden zou zijn om de straat op te gaan. Uiteindelijk met als doel in ieder geval één nieuw Utrecht protestlied te spelen. Bij het schrijven laat ze zich leiden door haar eigen instrument (trompet) en dat van haar metgezel Rian Evers (gitaar). Onderdeel van de voorbereiding is het beluisteren van veel (oudere) protestliederen. Het festival vindt vanaf 8 januari plaats rondom Theater Kikker, in Utrecht dus. Op 8 januari brengt ze samen met Rian ook de meerstemmige folklore ten gehore.

Hoogwoudse wortels

De wortels van de tijdens het interview nog in Utrechte woonachtige Cyrelle Failé liggen in Hoogwoud (‘Highwood City’). Als kind raakte ze in contact met de trompet via haar moeder en tante, die saxofoon en trompet bij de plaatselijke fanfare spelen. Als ze op een gegeven moment op bezoek is bij haar tante en er op een oude trompet begint te toeteren, blijkt ze er aardig gevoel voor te hebben. Uiteindelijk komt ze te spelen in een Spanbroeker bigband, waardoor ze weer heel veel andere muziek leerde kennen.

De ontdekking van het muziektheater

Als Cyrelle Failê in Utrecht aan de theateropleiding begint, raakt het muzikantenbestaan meer op de achtergrond, al speelt ze wel trompet bij de bigband Big Mondays. Pas ten tijde van haar afstudeervoorstelling Zaanse Kermis, een voorstelling over de relatie tussen een vader en dochter, tussen die in 2010 op de planken staat, ontdekt ze de combinatie muziek en theater. Ze sluit zich in die tijd ook aan bij een andere, Amsterdamse bigband, de Soul Rebels BigBand. De band (zie ook hun website) speelt geregeld op de donderdagmiddagen in het befaamde Amsterdamse café Casablanca. Zaanse Kermis is een muziektheaterstuk in intieme setting met live begeleiding met viool, klarinet, accordeon en contrabas.

Muziektheatergroep Oude Koeien

In 2011 speelt Cyrelle Failé in het stuk Zwart Op Wit van muziektheatergroep Oude Koeien. Voor de voorstelling worden de teksten van klassieke volksliedjes uit de Verenigde Staten (American Songbook) opnieuw op muziek gezet. Het resultaat belandt niet alleen op de planken, maar wordt opgenomen en op cd uitgebracht voor het publiek. Het resultaat is hier te beluisteren.

Over deze podcast

Het eerste halfuur is Cyrelle Failé co-presentatrice van het voorafje, na een half uur begint haar eigen platenkast.

Meer over Cyrelles activiteiten vind je op www.cyrellefaile.nl.