De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 76: Boris Manintveld

Boris Manintveld (1985) is de drummer van de Nederlandse reggaebands The Upsessions en Boss Capone. Daarnaast verzorgt hij het live slagwerk bij de drum ’n bass/dubstepband DropMix. Na afronding van zijn studie aan de Herman Brood-academie in Zwolle is hij begonnen aan een studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Na de zomer begint Boris Manintveld daar aan zijn afstuderen. Boris studeert er als slagwerker en zal afstuderen met zijn band The Upsessions. Met deze band speelt hij een mix van vroege reggae (zoals die eind jaren ’60 op Jamaica gespeeld is) en, vanaf het moment dat de plaat “Shake It” verschijnt in mei 2014 ook de nodige dubinvloeden.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Boris Manintveld speelt nu zo’n 5 jaar bij The Upsessions en heeft als zodanig de band min of meer zien verschuiven van ‘puur en alleen’ die eerder genoemde vroege reggae (early reggae) naar een band die zich, net als de reggae destijds, qua stijl ontwikkelt. Op de plaat “Shake It” wordt de muziek dan ook geregeld gedubt (muzikaal uitgesmeerd, doorgedeund, in de positieve zin des woords). Dat wordt nog eens versterkt door de gastbijdrage van Lee “Scratch” Perry, een oude rot in de reggae (vooral als producer) en een idool van de band. Hij was ook een van de eersten die met de dub werkte in de reggae. Hoe toepasselijk is het dan ook dat hij op deze plaat ten tonele verschijnt. Overigens ook op deze plaat wat uitstapjes naar andere stijlen die tijdgenoten van de early reggae. Zo ademt het nummer “Funky Lumpini” de gefunkte haken die we kennen van The Meters en horen we de calypso meer dan eens voorbij komen.

Hedendaagse reggae
Voor Boris Manintveld is het overigens niet de eerste keer dat hij in de stijl van de reggae drumt. Bij Karmakonga, een reggae/dubband rondom zangeres Maaike Lans, verzorgde hij ook het slagwerk. Al speelde deze band een wat meer hedendaagse vorm van reggae. De band bereikte de finale van onder andere de Grote Prijs van Nederland en de Amsterdam Popprijs. In 2008 verscheen de eerste en enige langspeler “Like we Like”. Door de muziek van de Aggrolites raakte Boris uiteindelijk verzeild bij die oudere muziekstijlen, die hij nu zo veel beoefent.

Debuutalbum ‘The Tension’ met Boss van Trigt
De komende tijd wordt er veel getourd, en speelt hij met zijn bands op festivals in binnen- en buitenland. Ook worden de voorbereidingen getroffen voor de release van het debuutalbum van The Tension, een nieuw project van veelschrijver Boss van Trigt. Ditmaal legt hij zich toe op de bossa nova, rumba en andere tijdgenoten en doet dit weer met talloze onoorbare orgels. Voor de drumpartijen is Boris wederom ingevlogen en ook in de liveband neemt hij plaats achter de trommels. Na The Upsessions en Boss Capone is dit de derde band die ze samen vormen.

Voor het tourschema van DropMix, Boss Capone en The Upsessions, checke men de respectievelijke websites. Voor meer tourdata van Boss Capone, zie hun Facebook.

10-jarig bestaan van The Upsessions
In 2016 verschijnt van The Upsessions het vijfde album: ‘Double Jackpots: This is The Upsessions‘. Het markeert tevens het tienjarige bestaan van de band. Het nieuwe album, het eerste in twee jaar tijd, wordt gevierd met een Duitse en Nederlandse clubtour. De plaat is te verkrijgen via het Duitse label Grover annex Moskito Mailorder, bij optredens en in de betere platenzaak. Daar vind je trouwens ook de EP (7″ vinyl met CD) die voor het 10-jarig jubileum is uitgegeven.

Verwante gasten in De platenkast van: Boss van Trigt (The Upsessions, Boss Capone, The Tension) |||