De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 27: Anja Pleit

Anja Pleit is zangeres en gitariste bij Kalio Gayo. Samen met Renske Das (accordeon, zang en melodica) is ze ook de schrijver van de muziek van de Utrechtse folkband, die verder bestaat uit bassist Sijmen Hendriks, Joost Bos op drums en Wies van Keulen op viool en mandoline. De band maakt muziek met akoestische instrumenten waar ze vaak de elektrische variant van gebruiken. Kalio Gayo stond veelvuldig op grote festivals als Lowlands en Bestival, en heeft tot op heden alles volledig op eigen kracht gedaan volgens het do-it-yourself-principe.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Kalio Gayo: Ierse volksmuziek ontmoet Roma-muziek

Kalio Gayo is in 1998 opgericht, samen met banjospeler Egbert den Braber. Vanaf het begin af aan maken ze folk die vooral geïnspireerd is op de Ierse schnitt en de muziek van de Roma. Met deze muziek kwam het drietal in aanraking nadat ze in het Utrechtse kraakpand en café ACU een concert bijwoonden van de Oost-Duitse band Apparatschik. Anja Pleit zegt hierover: ‘Een aantal van ons werkte toen in ACU en toen hebben we ook veel met ze samengespeeld. Gewoon, in huis, rond de tafel. Er was ook geen taal die we allemaal spraken, maar muziek maken konden we wel samen. Het was ontzettend leuk, een grote inspiratiebron. Dat was een goed muzikaal gesprek.’

Gezongen teksten in het Blabberatsj

In de muzikale gesprekken met de bandleden van Apparatschik is Kalio Gayo ook begonnen met het (ten dele) zingen in het Blabberatsj, naar eigen zeggen ‘de taal die niemand spreekt maar iedereen begrijpt’. Daarbij inspireert ook de Romamuziek sterk. De manier waarop in deze muziek verhalen worden over gebracht, maakt dat je ondanks dat je de taal niet spreekt, toch weet waarover de muziek gaat. Feitelijk slagen ze erin om in de muziek over taalgrenzen heen te communiceren.

Een hechte vriendengroep

Al voor de oprichting hebben de bandleden een hechte vriendschap. Zo wonen ze al jarenlang met z’n vieren in pand in het Utrechtse Lombok, waar ook gerepeteerd wordt. Groot is dan ook de klap als in 2011 mede-oprichter en muzikaal brein Egbert overlijdt na een periode van ziekte. Ondanks dat het zwaar valt besluiten de bandleden (al tijdens de ziekteperiode) de band voort te zetten. ‘We hebben in de periode dat Egbert ziek was, een goede vriend gevraagd om ons te ondersteunen, ook als muzikant bij optredens,’ aldus Anja Pleit. Het album Parti Y Prije (Feest en tranen) is op dat moment net verschenen en er staan een aantal festivaloptredens op het programma, waaronder Folkwoods en Magneet Festival. Voor die optredens sluit mandolinespeelster Wies van Keulen zich bij de formatie aan. Zij speelt eerder al de mandoline bij de presentatie van Parti Y Prije.

Nieuw werk: prominentere rol voor gitaar en slagwerk

Onlangs verscheen de single Ghazo van de band, die gratis te downloaden is vanaf de Bandcampsite van Kalio Gayo. De band zet met het nieuwe materiaal de weg van de drums en elektrische gitaarwerk verder door. In 2013 verschijnt naar verwachting alweer het vijfde album van de band.