De platenkast van…

Podcast- en artikelenreeks met interviews over en met muziek (2013-2016)

Editie 105: Alex Bleumer

De half-Zwolse, half-Boliviaanse vocalist en toetsenist Alex Bleumer schrijft onder het pseudoniem Pablo A nummers en produceert. Hij brengt vanuit zijn Zwolse zolderkamer nummers uit in uiteenlopende stijlen. Hij deinst er daarbij ook niet voor terug Latijns-Amerikaanse stijlen met rap of gabber te combineren (in Ik Combineer); ook schuwt hij Fungus-achtige samenzang niet (zoals in Shot). Hij werkt ook samen met andere studio-artiesten. In 2015 komt Alex Bleumer in contact met oud-Within Temptation-gitarist Michiel Papenhove. Papenhoven brengt tegenwoordig als Michett op Soundcloud eigen nummers uit. Dat contact leidt tot een samenwerking op afstand, voornamelijk via Skype. Een bijzonder metal/rap/skaduo is geboren: Net Niet.

Sla dit audiobestand in op jouw toestel: klik hieronder op Sla deze editie van de interviewserie in als podcast / audiobestand op jouw computer, mobiele telefoon of tablet

Alex Bleumer: vanaf de zolderkamer de wereld in

Menig muzikant maakt zijn eerste muziek gewoon in eigen huis. Naar gelang de beoefende muziekstijl of het bespeelde instrument wordt vervolgens binnen afzienbare tijd de stap naar buiten gewaagd en beklimt men het podium. De uit Zwolle afkomstige toetsenist en rapper Alex Bleumer, alias Pablo A, doet in zijn tienerjaren aanvankelijk hetzelfde. De band die hij met schoolvrienden begint treedt een aantal keren op in de Overijsselse hoofdstad. Als hij in 2010 de beschikking krijgt over een exemplaar van het opname- en mixageprogramma Cubase behoort hij plots tot een andere categorie: die van de zolderkamermuzikanten. Gewapend met computer, klavier, microfoon en een flinke dosis creativiteit en gedrevenheid neemt hij talloze instrumentale nummers en mixen op. Een klein zestigtal werkt hij nader uit tot volwaardig nummer.

Van solo naar samen

In de eerste jaren betreft het huisvlijt van Alex Bleumer vooral solowerk. Maar zijn muziek en instrumentale stukken bereikt via Soundcloud ook andere muzikanten. Dit levert enkele sporadische samenwerkingen op in nummers als Schatties en Meissies (met rapper Frankz!nn!g) en het nummer Wie Je Ziet met Jan Anne van der Wal . Tot het echte langdurige samenwerking komt het echter pas als hij in contact komt met Michiel Papenhove. Papenhove is oud-gitarist en mede-oprichter van gothicmetalgroep Within Temptation en punkrockgroep Barton Dean. Als Alex Bleumer met hem in contact komt richt Michiel zich echter al enige tijd meer op studiowerk en de mogelijkheden van de synthesizer.

Metal treft de rap

Michiel en Alex sturen elkaar mixen en ideeën toe met de vraag om daar de eigen creativiteit op los te laten. Hoewel Alex Bleumer in zijn tienerjaren al veel rock geluisterd heeft, is het voor hem een hele schok als hij de eerste opzet hoort. Harde metal is nou niet het genre wat doorgaans bij Bleumer over de luidsprekers galmt. Dat hij hier toch een geslaagde draai aan weet te geven, blijkt uit nummers als Verleden Tijd en Waar Ben Je. In de periode 2015-2017 verschijnen in totaal zeven nummers, waarbij genres als ska en tachtigerjaren pop ook de revue passeren. Doordat de nummers van Net Niet steevast voorzien worden van Bleumers raps en lijntjes is de toon gezet. De luisteraar heeft hier van doen met een muziekduo dat buiten de lijntjes durft te kleuren. Of in ieder geval ‘Net Niet’ de gebaande paden bewandelt.

Bleumers Boliviaanse wortels

In Bleumers eigen werk hoor je dat eclect nog wel duidelijker terug. Dat komt mede doordat Alex Bleumer ook citeert uit de muziek die zijn moeder thuis altijd gedraaid heeft. Mede door haar Boliviaanse komaf is de Latijns-Amerikaanse schwung niet van de lucht. Uiteraard ontbreekt in de platencollectie Bolivia bekendste exportproduct Kjarkas niet. Van lieverlee is ook Alex van de muziek gaan houden en benut hij in zijn muziek ook dat deel van het muzikale spectrum.

Luister en koop de muziek van Net Niet en Pablo A

De nummers van Net Niet zijn te koop via Bandcamp. Alex Bleumer brengt zijn solowerk uit op zijn Soundcloud. Enkele remixen en instrumentale nummers zijn te vinden op zijn Soundcloudkanaal “Pablo A Remix”.Het solowerk van Net Niet’er Michiel Papenhove is te beluisteren via het Soundcloudkanaal van Michett en Vintage Futura (met Karianne Hylkema).

Speellijst:

 • Osdorp Posse – Verwoorde Verwarring
 • Net Niet – Verleden Tijd
 • Yorick van Norden – Gamblin’ Mama
 • Los Kjarkas – Munasq’echai
 • Pablo A. – Schreeuw Fluister
 • Opgezwolle – De Volle
 • Herman van Veen – Adieu Café
 • John Spencer Blues Explosion – Wait A Minute
 • Manu Chao – Clandestino
 • Within Temptation – Ice Queen
 • Net Niet – Ik Weet Niet Alles